Onderzoek

Onderzoek

Het 85eme régiment d’infanterie de ligne is en was een veteraneneenheid, zowel in de huidige re-enactmentwereld als in de grande armee van Napoleon. Het 85e was één van de Franse regimenten die voornamelijk uit Nederlanders bestond. De vraag:”maar jullie spreken gewoon Nederlands!?” is dan altijd snel beantwoord.

Maar het 85e is veel meer dan dat. Haar geschiedenis begint in de 17e eeuw en de eenheid wordt pas aan het begin van de tweede wereldoorlog opgeheven. Een dergelijke eenheid met zo een brede geschiedenis is bij uitstek geschikt om als re-enactment eenheid uit te beelden, er is namelijk altijd een verhaal te vertellen. Echter, het verhaal van de Napoleontische tijd is het meest uitgesproken. In deze tijd heeft de eenheid haar vaandel verdient.

Dit is ook iets wat de leden van het 85e weten en willen uitbeelden. Door middel van re-enactment kan dit verhaal verteld worden aan iedereen die het wil horen en bovendien is het de kans voor de re-enacter om te ervaren hoe het ongeveer geweest moet zijn om door Napoleon het veld in gestuurd te worden.

Wat is nou onze visie op het re-enactment? Enerzijds staat authenticiteit hoog in het vaandel. Aan de andere kant is het belangrijk om een goede hoeveelheid manschappen in het veld te brengen. Uniformering en exercitie is heel belangrijk, maar haalt niet veel uit als er maar een handvol soldaten in een parade meelopen. Daarom proberen wij altijd een combinatie te vinden tussen mensen in het veld en authenticiteit. Dit doen wij door middel van het enthousiasmeren van leden om anderen uit te nodigen een keer mee te doen. Wij zorgen dan voor een basisuitrusting die historisch gezien klopt, maar wellicht niet daadwerkelijk in het veld gedragen is.

Agenda 2019

27-jan Exercitie Loevestein
23-24-feb Winterbivak Loevestein
30-31 maart Lentebivak Bourtange
26-28 April Whittington Castle
10-12 Mei Almelo
1-2 Juni Ligny Belgie
22-23 jun Battle of Waterloo
13-14 juli Huis Doorn MP
10-11 aug Spetchley Park MP
23-25 Aug Veere
30-aug 1 sept Invasion of Kent hole park
30 aug 1 sept Râches Frankrijk
30 aug 1 sept La Boissiére-Ecole
28-29 Sept Hoogstraten
4-6 okt Kasteel Heeswijk
23-24 Nov Bourtange

Bekijk volledige agenda

Het regiment